Списък на храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите в храните не се намират в еднаква концентрация. В месните и млечните продукти има малко от тези вещества, но растителните храни са богати на тях: ядки, горски плодове, плодове и зеленчуци.

  • Червена боровинка. Това кисело зрънце е с високо съдържание на антиоксиданти. Трудно е да се надценят ползите от него за човек: редовната консумация на малки порции червени боровинки подобрява състоянието на ноктите и косата, подобрява настроението, насърчава здравословното функциониране на стомашно-чревния тракт, осигурява силен имунитет и нормалното функциониране на нервната система.
  • Боровинка. Това вкусно зрънце има холеретичен и диуретичен ефект, включването му в диетата позволява на тялото ефективно да се бори с възпаления и инфекции.
  • Къпина. Ако искате да запазите сърцето и кръвоносните си съдове здрави, яжте къпини редовно. В същото време ще имате отлични венци.
  • Сливи. Ако обичате сливи, смятайте се за страхотен късметлия, защото тези плодове са в състояние да активират тялото, да премахнат излишната жлъчка и да понижат температурата, ако сте болни. Сините сливи са не по-малко полезни: укрепват кръвоносните съдове, нормализират метаболизма и функционирането на стомашно-чревния тракт.
  • Малина. Сладкото червено зрънце е богато на полезни микроелементи, така че може да се използва като вкусно профилактично средство срещу инфекции и настинки.
  • Ягода. На това зрънце се приписва способността да подобрява сексуалната функция, но тези твърдения почти не се потвърждават. Но учените са доказали, че ягодите имат благоприятен ефект върху мозъчната функция.
  • Ябълки. Колкото по-често ядете ябълки, толкова по-еластична и красива ще изглежда кожата ви.

Пресните плодове са най-вкусният и приятен начин да осигурите на тялото хранителни вещества, но и зеленчуците съдържат антиоксиданти.

Червен боб: включете го в диетата си и той ще помогне за укрепване на мускулите, прочистване на тялото и укрепване на имунната система.

Почетно второ място по съдържание на антиоксиданти заемат картофите. Включването им в диетата ще укрепи кръвоносните съдове и ще подобри чернодробната функция. Също толкова полезно е редовно да ядете прясно зеле. Ще помогне за повишаване на работоспособността и за поддържане на здравето на нервната система. Друг зеленчук-рекордьор по количество хранителни вещества е спанакът.

Източник: Всички рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *