Отказ когато търсим работа

Процесът на търсене на работа е психологически труден. До момента, в който най-накрая всичко ще се нареди – свободната позиция ще бъде за вас, защото кандидатурата ви ще подхожда на работодателя. По правило така да се каже преди да ви изберат е възможно да преминете през поредица от откази. Това не трябва да ви отчайва, дори ако сте силен специалист. Нормално е и не е лесно. Как да преминаваме през отказите по-лесно и най-важното по-конструктивно?

Най-неприятното при отказите е техният послевкус: натрапчиви мисли „Нямам късмет“, „Нещо не ми е наред“, „Не съм добър за нищо“, „Като цяло трябва да сменя професията си!“ Тези мисли не ви дават почивка и насаждат все по-голяма несигурност, която неминуемо се проявява в следващото интервю.

Или пък се случва обратното – изглежда, че отказите внасят вирус на конфронтация в кандидата: „Кой участва в селекцията, ако не може да види такъв диамант като мен?!“, „Свободните работни места са само за мен, как не го виждат ! “. И на следващото интервю работодателят улавя нотки на скептицизъм, недоверие и дори агресия в интонациите на кандидата.

И двата сценария са контрапродуктивни и изпълнени с нови неуспехи. Да, отхвърлянето е неприятно, но е част от процеса, това е реалността на пазара. Дори ако разгледаме само съотношението на активните автобиографии (т.е. автобиографиите на тези, които търсят работа, актуализират, редактират ги) и отворените свободни работни места, ще видим, че средно във всички региони и всички професионални направления, има 4-5 активни автобиографии. И това е средната стойност за пазара като цяло, а в определени региони и професионални области конкуренцията е много по-висока.

Ситуацията с конкретни свободни работни места е по-сложна. Тук се прилага следният принцип: колкото по-привлекателни са условията на труд (например, колкото по-висока е заплатата), толкова по-надеждна и престижна е компанията, толкова повече отговори ще бъдат получени за тази свободна позиция. Може да са стотици. Просто казано, колкото по-добри са условията, толкова по-голяма е конкуренцията между кандидатите.

Не трябва да се отчайвате, опитайте отново по-късно или на друго работно място. Може пък работодателя да не е видял вашата кандидатура. Случва се. Не се отказвайте, ако мислите, че това е вашето ново работно място!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *