Какво представлява безлихвеният заем?

Виждали ли сте някога реклами на заеми с твърдения за „0% лихва!“ или „безплатно финансиране!“?  

Ако това е предизвикало вътрешния ви скептицизъм, то има основателна причина. Често тези твърдения не са точно такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Но ако знаете какво да търсите, все пак можете да използвате тези безлихвени заеми като начин да спестите пари и да си позволите определени неща по-скоро.

 Безлихвените заеми са точно това, което звучи като: заеми, по които не се начислява лихва. Важно е да знаете, че това не означава непременно, че заемът е безплатен.

 Има три основни начина, по които рекламодателите предлагат на пазара безлихвени заеми, но все пак ви карат да платите по един или друг начин.

 Първо, често срещани са заемите с отложена лихва, по които се начислява лихва само ако не изплатите целия заем изцяло до края на промоционалния период. Ако не изплатите целия заем преди края на този срок, обикновено ще дължите лихвени плащания със задна дата.

 Второ, безлихвената част също може да се прилага само за определен период от време, а не за целия заем. Това е по-често срещано при кредитните карти с 0% годишен лихвен процент (ГЛП), които обикновено предлагат безлихвено финансиране за година или две, преди да преминат към начисляване на лихва.

 И накрая, при безлихвените заеми все пак могат да се начисляват други такси, като например такси за отпускане, за кандидатстване или за предсрочно погасяване. Заемодателите могат да приспаднат тези такси от размера на заема, което означава, че ще трябва да заемете по-голяма сума, за да ги компенсирате. Тези подли тактики не винаги се обясняват предварително, но трябва да бъдат посочени в дребния шрифт на всички документи, които подписвате.

 Безлихвените заеми са по-често срещани за скъпи стоки и услуги:

 -Скъпи потребителски продукти: Често можете да намерите заеми с 0% лихва или кредитни карти в магазини, които продават скъпи продукти, като електроника, бижута или мебели. Повечето от тях са оферти с разсрочена лихва, които не са истински безлихвени заеми, освен ако не ги изплатите преди края на промоционалния период.

-Автомобили: Понякога автомобилните дилъри предлагат безлихвени заеми през летните месеци, за да освободят място на партидата за нови модели или за да се освободят от по-бавно продаваните автомобили.

-Медицински или стоматологични процедури: Лекарите и зъболекарите често предлагат заеми с 0% лихва. Тези медицински заеми са по-често срещани за планови процедури, които не се покриват от застраховката, като например пластична хирургия, LASIK или козметична стоматология.

 Едно нещо, което определено трябва да вземете предвид, когато разглеждате безлихвени заеми, е дребният шрифт. Както споменахме по-горе, рядко се случва безлихвените заеми да са наистина безплатни. Обикновено ще трябва да изпълните определени условия, за да получите 0% лихва, или тя може да продължи само за определен период от време. Възможно е да има и други начини, по които заемодателят да начислява такси – което технически не е лихва – така че заемът може да се окаже дори по-скъп от нормалния.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *