Битумни керемиди: предимства и видове покривен материал

От древни времена шисти и метални керемиди се използват за облицовка на покриви. Въпреки големия брой предимства, довършителните материали също така имаха редица съществени недостатъци. Те се заменят с нови композиции и сега собствениците на къщи имат възможност да покрият покрива с прост, достъпен и висококачествен материал, а именно битумни керемиди. Ще говорим повече за този покривен материал днес, в тази статия.

Състав на битумните керемиди

Битумните керемиди са представител на група материали, обединени от едно име „мек покрив“. Както подсказва името, битумните керемиди са покривен материал, който има меки, пластмасови свойства, като същевременно не губи практичност и функционалност. Тайната на популярността на покривния материал се крие в състава му. Те се състоят  от няколко слоя: външният слой, състоящ се от минерални чипове, е предимно декоративен. Именно той определя сянката и текстурата на плочките. Освен това този слой предпазва домакинствата от шума на валежите. Следващият слой се състои от битум с различни полимерни добавки. Именно този слой е отговорен за гъвкавостта на материала, който отличава меките плочки от другите видове покрития.

Третият слой – основата, се състои от целулоза или фибростъкло, поради което битумната плочка придобива здравина и устойчивост на механични повреди. Тази „торта“ е завършена със самозалепваща се основа и филм за защита на адхезивния слой. Както се вижда от описанието, съставът на битумните керемиди е прост и естествен, което е особено важно през лятото, когато материалите започват да се нагряват под въздействието на слънчевата светлина. Битумните керемиди са безопасни за хората и околната среда.

Плюсове на битумните керемиди

Предимствата на битумните керемиди включват:

  • дълъг експлоатационен живот. Според производителите меките покриви са в състояние да останат технически подходящи за употреба в продължение на 50 и повече години. Този факт се потвърждава от гаранцията на производителя, която се удължава с още поне 20 години.
  • надеждност. Битумните керемиди са устойчиви на промени в температурата и влажността, на валежи, включително агресивни, на вятър и ултравиолетови лъчи
  • лесно инсталиране. Монтажът на битумните керемиди не предполага опит или специализирани знания. Не се изисква и използването на специално оборудване. Производителите прикачват подробни инструкции стъпка по стъпка към материала, които ще ви помогнат да свършите работата правилно още при първия опит.

Източник: Armormat.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *